To the Point praktijk voor Acupunctuur & Oosterse geneeswijzen in West Maas En Waal, Wamel.

Wat zeg je? Ooracupunctuur?

Binnen mijn praktijk maak ik regelmatig gebruik van ooracupunctuur of Auriculotherapie. Dit is een vorm van acupunctuur, waarbij naaldjes of balletjes in het oor worden gezet. Bij normale acupunctuur worden er op het lichaam allerlei naalden gezet, maar eigenlijk wordt het oor hierbij overgeslagen. Hoe zit het dan met ooracupunctuur?

Wat is ooracupunctuur of auriculotherapie?

Ooracupunctuur die het meeste gebruikt wordt, is uitgevonden door Dr. Nogier en heeft dus in tegenstelling tot gewone acupunctuur een Westerse oorsprong. Dr. Nogier was een arts in een dorpje in Frankrijk. Sommige van zijn patiënten hadden littekens op het oor. Bij navragen bleken ze door een vrouw uit het dorp te zijn behandeld. Bij bepaalde klachten brandde zij een plekje in het oor op een specifieke plaats, waarna de klachten verdwenen. Nogier vond de methode interessant, maar bedacht wel dat dit wat ‘vriendelijker’ moest kunnen en vond daardoor ooracupunctuur uit. Hij ontdekte de correspondentie van bepaalde gebieden op het oor met andere gebieden van het lichaam en bracht daarmee het oor in ‘kaart’. Grappig is hierbij dat als je hier goed naar kijkt het oor een foetus lijkt te weerspiegelen. Je kunt dus door je dit voor te stellen gemakkelijk punten vinden die bij een bepaald gebied in je lichaam horen.

Waarvoor kan ooracupunctuur gebruikt worden?

Vaak wordt ooracupunctuur door mij ingezet als ik denk dat je tussen mijn behandelingen door ook wel wat ondersteuning kan gebruiken, bijvoorbeeld in het geval van een stressvolle periode. Ook zijn er specifieke protocollen waarbij ik het inzet, zoals stoppen met roken of afvallen. Maar ook sommige pijnklachten wil ik nog weleens zo behandelen. Als ooracupunctuur tijdens de behandeling wordt ingezet, maak ik gebruik van een naald. Maar het komt ook voor dat ik een balletje in het oor plak, waarmee je naar huis gaat. Hiermee kan je dan ook gewoon douchen en het mag er zolang in blijven zitten als het gaat. Uiteraard vertel ik je hier meer over tijdens de behandeling.

Heb jij ook klachten waarvan je je afvraagt of ze misschien met ooracupunctuur of auriculotherapie te verhelpen zijn? Of wil je hier meer over weten? Schroom dan niet en neem contact met mij op. Ik kijk graag samen met je naar de mogelijkheden die voor jou het beste zijn.