To the Point praktijk voor Acupunctuur & Oosterse geneeswijzen in West Maas En Waal, Wamel.

Magische naaldjes!

Een van de leukste dingen uit mijn praktijk is mensen kunnen helpen, vooral als ze sceptisch zijn ten opzichte van acupunctuur en een pijnklacht hebben. Van die mensen waarbij Pasen en Pinksteren op één dag moeten vallen, voordat ze een acupuncturist zullen opzoeken. En waarbij dat dan, helaas voor hen want vaak is het een pijnklacht, toch gebeurt.

Meestal is in zo’n geval niet de cliënt zelf, maar een vrouw of ander familielid de initiator van de afspraak. De vrouw was het geklaag van haar man zo zat, dat ze hem maar overtuigd om toch een afspraak te maken. Manlief wil zijn vrouw dan toch maar tevreden houden en gaat dan toch maar naar de “speldenprikster, met haar magische naaldjes” . Om vervolgens verbaasd en vol vragen van de tafel af te komen.

Acupunctuur werkt niet, toch?

Vaak klimmen deze cliënten op de tafel met een opmerking als: “Ach ja, baat het niet dan schaadt het niet”.  En als ik wat punten aanraak die nog niet gevoelig zijn, komt er een glimlachje om de mond en zie ik ze denken: “haha, ik dacht al dat het onzin zou zijn, het werkt niet”.  Totdat ik bij het punt kom waar ik wel reactie op krijg en vraag: En wat gebeurt er nu? Meestal komt er dan een verbaasde: “hè, ja t lijkt wel weg te gaan”, of “Ja hoor, dat kan toch niet?” uit.

Hoe werkt acupunctuur?

Ja het kan dus wel. Acupunctuur is niet iets waarin je hoeft te geloven. En er is ook niet echt iets magisch aan. Maar wat is het dan wel? Acupunctuur werkt doordat er naalden worden gezet in de fascia. Fascia is een soort vlies, wat om alle verschillende weefsels zit in je lichaam. Het zorgt ervoor dat alles in je lichaam gescheiden van elkaar blijft. Deze fascia staan echter wel met elkaar in verbinding. En er is zelfs aangetoond dat er via deze fascia hele minuscule stroompjes je lichaam doorgaan. Dit zouden we dus goed kunnen vertalen als de Qi die door de meridianen stroomt. De reden dat er nooit meridianen gevonden konden worden, is dan ook dat tijdens een operatie juist deze fascia worden opengesneden, om bij de weefsels te kunnen komen die geopereerd moeten worden.

Acupunctuur verbetert de doorbloeding.

Door het zetten van acupunctuurnaaldjes kun je dus deze stroompjes binnen de fascia manipuleren en eventuele verstoringen oplossen. Ook weten we dat op het moment dat er ergens een inbreuk komt op het lichaam, het lichaam daar gelijk op gaat reageren. Zo gaan er allemaal signalen richting die plek en wordt er meer bloed naartoe gestuurd. Oftewel de automatische respons van het lichaam,  om daar de doorbloeding te verbeteren. Je kunt je misschien voorstellen, dat je door de doorbloeding van bepaalde gebieden te verbeteren, al veel problemen kunt oplossen.

Waar komt de kennis over acupunctuur vandaan?

Hoe kan het dan dat de Chinezen al zo vroeg van het bestaan van de acupunctuurpunten en meridianen afwisten? Om eerlijk te zijn is dit een minder vredevol verhaal. Net zoals wij Westerlingen waren de Chinezen vroeger ook geen lieverdjes.  Martelingen en secties tijdens oorlogen waren ook onderdeel van hun cultuur en geschiedenis. Waarschijnlijk is hier dan ook lering uit getrokken, net zoals wij dat uit het verrichten van secties op lichamen hebben gedaan en nog doen. Niet zo gezellig dus, maar wel weer een goede wetenschappelijke onderbouwing, van deze magische geneeswijze ;-).

Hoe weet je dan welke punten je prikken moet?

Om simpelweg met de deur in huis te vallen, dat weet ik niet altijd. Het verhaal van degene die ik behandel, de reacties van het lichaam en de signalen van het lichaam in de pols en op de tong geven mij wat clue’s die mij elke keer weer helpen een puzzel op te lossen. Zo heb je verschillende soorten hoofdpijn en ook de ene buikpijn of griep is de andere niet. Ik ben een soort detective, met een gereedschapskoffertje in de vorm van verschillende theorieën.  Gelukkig geeft elke behandeling en de reactie daarop wel weer aanwijzingen of ik op het goede pad ben. En lukt het dus vrijwel altijd om een verbetering te bewerkstelligen. Elke stap vooruit is er weer eentje.

Een beetje magisch is het wel.

Eigenlijk zou je dus kunnen stellen dat er wel een vleugje magie bij een acupunctuur behandeling komt kijken. Vaak komt het alleen niet van mij, maar juist van de sceptische cliënt die mij ineens heel ontspannen en vrolijk gedag zegt aan het einde van de behandeling, omdat ik zijn dag/week weer een beetje beter heb gemaakt. Ik heb daar maar één woord voor: Magie! En ja, daar ben zelfs ik, als voorstander van goed onderbouwde onderzoeken op het gebied van acupunctuur, toch wel een beetje van onder de indruk. Ik hoop dan ook dat 2019 weer een magisch jaar mag worden!

Wil je een afspraak maken? Of meer weten over acupunctuur? Neem dan gauw contact met me op, ik bekijk graag samen met je wat ik voor je kan doen!