To the Point praktijk voor Acupunctuur & Oosterse geneeswijzen in West Maas En Waal, Wamel.

Prikkels en emoties

Iedere dag worden we behoorlijk blootgesteld aan verschillende prikkels. Het is dan ook niet zo gek dat er zo nu en dan overprikkeling plaatsvindt. 

Helaas is de ene persoon hier iets gevoeliger voor dan de ander. En ook de situatie waarin je je bevindt draagt hieraan bij. 

Binnen de Oosterse geneeskunde is het al heel lang bekend, prikkels en emoties hebben invloed op je gezondheid. En ook in het Westen dringt dit langzaam door. Maar wat moet je doen als je niet meer in staat bent om te ontprikkelen? En als je hier letterlijk ziek van wordt? Kan acupunctuur helpen bij hoogsensitiviteit?

Ons hoogsensitieve brein als prikkelzeef

Ontdek jouw high sensitve superpower!

Problemen met prikkelverwerking zijn tegenwoordig steeds vaker aan de orde. Gemiddeld verwerken we zo’n 11 miljoen prikkels per seconde! Gelukkig zeeft ons brein deze prikkels voor een groot deel eruit, wat zorgt dat we gemiddeld 33 prikkels per seconde overhouden.  

Overprikkeling is er in verschillende soorten en maten. Overbelasting, aanleg, focus het is allemaal van invloed op hoe ons brein de belangrijke informatie uit de ruis zeeft. Wanneer je van nature gevoeliger bent voor prikkels, kan het zijn dat je zeef anders werkt. Dit noemen ze ook wel hoogsensiviteit. Hoogsensitiviteit is geen stoornis, maar een persoonlijkheidskenmerk. Het is dus niet iets waar je van af kunt komen. Wel kun je er leren mee om te gaan. 

Vaak wordt hoogsensitiviteit gezien als een last of beperking. Maar dit hoeft het niet te zijn. Wanneer je je hoogsensitiviteit in bedwang leert te houden, kun je het namelijk ook heel goed voor je laten werken. Want je je hebt dan echt leuke tools in je gereedschapskistje. Je bent namelijk goed in dingen, waar anderen minder goed in zijn.  And guess what?! That’s your superpower!

Ben jij klaar om je superpower te unlocken?

Ik hoor je denken: “ja tuurlijk, superpower, het zal wel.” Maar denk jij dat Pieter van den Hoogenband de eerste keer dat hij in het water sprong gelijk de wereldtitel zwom? Nee natuurlijk niet! Hij had de talenten, het lichaam en de omstandigheden die nodig waren om het zover te laten komen. Maar vooral de drive!

En je hoeft van mij echt geen tweede PIeter van den Hoogenband te worden. Of bijzondere dingen te doen. Maar het is wel eeuwig zonde om je talenten tegen je te laten werken. En je te laten beperken, door iets wat jou uniek maakt.

Door jou te leren met je gevoeligheid om te gaan en in contact te laten staan met je lichaam. Kan ik je leren dat je  beperkingen mogelijkheden zijn. Door acupunctuur in te zetten bij overprikkeling, of hoogsensitiviteit krijg je meer rust in je systeem. En doormiddel van diverse andere technieken, leer ik je je prikkelgevoeligheid in verschillende situaties in goede banen te leiden .

Door te kijken wat jou triggert, wat de oorzaak is van je overprikkeling, leer je met je prikkels te werken in plaats van ze te vermijden.

Hilde ten Cate Acupuncturist to the Point acupunctuur