To the Point praktijk voor Acupunctuur & Oosterse geneeswijzen in West Maas En Waal, Wamel.

Acupunctuur bij kinderen?

Acupunctuur werkt voor veel klachten en is heel veilig. Steeds meer volwassenen merken hier de voordelen van. Maar “zomaar” een naald in je kind laten zetten, is dat wel verstandig? Of zijn er ook vormen waarbij het kind niet geprikt hoeft te worden? In mijn praktijk merkte ik steeds vaker dat naast hun ouders, ook kinderen behoefte hebben aan ondersteuning. En ja, dat kan ook zonder dat daar een naald aan te pas hoeft te komen…..

Acupunctuur zonder naald is toch geen acupunctuur?

Helaas is een groot misverstand dat acupunctuur alleen prikken met naalden is. Dit komt helaas omdat de Chinese taal niet zo makkelijk vertaalbaar is naar westerse talen. Hierdoor worden woorden, helaas vaak, verkeerd vertaald. Het originele Chinese woord voor acupunctuur betekent zoveel als “Naald tegen huid”. Dit is natuurlijk iets heel anders, dan de huid doorboren met een naald. Er zijn binnen de acupunctuur dan ook verschillende “naalden” die helemaal de huid niet kunnen doorboren en dus ook niet op die manier gebruikt worden. Een speciale vorm van acupunctuur waarbij met naalden de huid niet doorboord wordt, maar alleen over de huid getikt, of gestreken wordt, is Shonishin. Shonishin is eigenlijk de pediatrie binnen de acupunctuur.

Hoe gaat een acupunctuur behandeling bij kinderen dan?

Net zoals bij volwassenen zijn kinderen allemaal anders. Per kind zal er dus gekeken moeten worden wat de oorzaak van een probleem is. Wat de behandeling voor het kind zal zijn, is afhankelijk van de leeftijd, de aandoening of de gevoeligheid van het kind. Omdat het systeem van een kind nog veel flexibeler is dan dat van een volwassene, duurt een behandeling aanzienlijk korter en kan dus ook veel zachter zijn dan bij een volwassene. Een behandeling kan zelfs een beetje als kietelend worden ervaren.

Vanaf welke leeftijd is behandeling bij kinderen mogelijk?

Eigenlijk kan elk kind (uiteraard afhankelijk van de situatie) behandeld worden met acupunctuur/shonishin. Mijn jongste patiënt was 3 maanden, maar ook jonger kunnen ze al behandeld worden.

Bij welke klachten kan acupunctuur bij kinderen worden ingezet?

Acupunctuur kan net zoals bij volwassenen voor heel veel klachten worden ingezet. Bij kinderen kan gedacht worden aan gedragsproblemen, leerproblemen, ADHD, autisme (spectrum stoornissen), veel huilen, slaapproblemen, overprikkeldheid, gevoeligheid, sociale problematiek, dwarsheid, zindelijkheid, concentratie, maar ook aan fysieke klachten als eczeem of allergieën. Natuurlijk zijn er nog veel meer zaken waarbij het mogelijk ingezet kan worden, maar deze zijn hier niet allemaal te noemen.

Heb jij een kind wat niet helemaal lekker in zijn vel zit? Wat angstig is, druk of dwars? Loopt het thuis niet lekker, of op school niet? En wil je eens kijken of shonishin wat kan betekenen? Of heb je hier vragen over? Schroom dan niet en neem gerust contact op of maak gelijk een afspraak. Dan kijken we samen wat we voor jullie kunnen betekenen.