To the Point praktijk voor Acupunctuur & Oosterse geneeswijzen in West Maas En Waal, Wamel.

Menstruatieklachten, overgangsklachten en andere vrouwenkwalen.

Het valt mij op dat ik de laatste tijd steeds meer vrouwen zijn die “menstruatie-, overgangs- , of andere vrouwenklachten” hebben.  Nou zul je denken dat dat logisch is, want het valt niet altijd mee om vrouw te zijn…. Maar is dat ook zo?

Menstruatieklachten en overgangsklachten “horen er een beetje bij”.

In de westerse geneeskunde horen vrouwenkwalen er een beetje bij. Het is “normaal” dat je buikpijn of hoofdpijn hebt rond je menstruatie. Dat deze zo lang en zwaar is, dat je soms duizelig bent van het bloedverlies.  En die opvliegers, daar hoor je toch ook veel over?  Om nog niet te spreken over de drang naar chocolade, vermoeidheid, onrust, humeurbuien of slaapproblemen. En alle hormonale middelen die daarvoor worden uitgeschreven. Soms zelfs om menstruatie te laten uitblijven of over te slaan.

Een lichaam in balans merkt niets van een overgang of menstruatie. 

Je lichaam geeft bij pijn, ongemakken, vermoeidheid en onrust rondom de menstruatie of overgang duidelijk aan dat het niet in balans is. Als wij deze signalen negeren en een pilletje nemen om het te verdoezelen, dan krijgt het lichaam het alleen maar zwaarder. Juist nu het zo’n hulp nodig heeft! Een lichaam in balans merkt niks van een overgang of een menstruatie. Behalve dan dat je bloedt of daar juist mee stopt. Maar het hoort in ieder geval niet pijnlijk, of vervelend te zijn.

Wat kun je dan doen om dit tegen te gaan?

Houd voor jezelf bij wanneer je klachten hebt.  Is dit net voor, na of tijdens de menstruatie? Wat verergert de klachten of verbetert het juist? Dit geeft informatie over de onbalans. Deze informatie is heel waardevol en helpt mij als acupuncturist om jou op een snelle en goede manier te helpen. Verder is met voeding in de basis al veel aan te pakken. Heb je drang naar chocola, ga dan na of je een magnesiumtekort hebt. Bij opvliegers is het natuurlijk niet handig om “oppeppende of verwarmende” voeding tot je te nemen, dus laat je liever de rode wijn even staan. Ga terug naar jezelf en voel hoe je lichaam reageert en waarop het reageert. Een afspraak maken met een acupuncturist is heel waardevol bij dit soort klachten. Vaak ben je met een paar behandelingen van de klachten af.