To the Point praktijk voor Acupunctuur & Oosterse geneeswijzen in West Maas En Waal, Wamel.

Dikke darm 4

Hoe kom ik van mijn kiespijn af?

Vandaag was het zover, mijn halfjaarlijkse controle. En hoewel ik altijd trouw naar mijn toevallig ook Chinese tandarts ga en er dus niet gek veel mis kan gaan, zweet ik dan toch peentjes. Ik heb het gewoon niet zo op de tandartsbezoeken. Maar het leek me wel een mooi onderwerp om aandacht aan te besteden. Want niets is zo vervelend als kiespijn, of andere pijn in de mond….

Sommige tandartsen gebruiken acupunctuur.

Natuurlijk is een goede mondhygiëne heel erg belangrijk en is het dus ook heel erg belangrijk om op tijd naar een tandarts te gaan. Maar soms kan het gebeuren dat een kies net even opspeelt en je nog moet wachten voordat je bij de tandarts terecht kan. Of dat een behandeling zelfs met verdoving pijnlijk is.  In zo’n geval kan acupressuur een helpende hand bieden. Er zijn zelfs tandartsen die verdoven met behulp van acupunctuur!

Wat is het acupunctuurpunt tegen kiespijn?

Er zijn een aantal punten binnen de acupunctuur/acupressuur die bij deze klachten uitkomst kunnen bieden.  Het belangrijkste punt hiervan licht ik hier uit. Dit is namelijk LI4 ook wel dikke darm 4 genoemd. De Chinese naam van dit punt is Hégŭ, wat samenvoegende vallei betekent. Zoals veel namen van acupunctuurpunten heeft dit te maken met de plek waar dit punt zich bevindt. Als je je duim tegen de rest van je vingers drukt, ontstaat er een soort heuveltje. Net naast het hoogste punt in het verlengde van je wijsvinger ligt dit punt. Als je erop drukt, voel je het gelijk als je het te pakken hebt. Het geeft een sensatie die vaak ook iets doortrekt naar de vingers of door de arm.

Waarvoor kan Li-4 worden ingezet?

Dit punt is een belangrijk punt bij pijn in en rondom de mond of het gezicht. Maar ook als je grieperig bent, of hoofdpijn hebt,  kan dit punt veel voor je betekenen. Als je aan het einde van je zwangerschap bent en je kindje mag komen, kan dit punt ook gebruikt worden om de bevalling op te wekken. Uiteraard dus niet gebruiken als je zwanger bent en de bevalling nog even wachten moet! Dit zijn enkele voorbeelden waarvoor dit punt ingezet kan worden, er zijn er nog veel meer. Het punt wordt daarom door mij ook regelmatig ingezet tijdens een behandeling.

Kan ik een acupuncturist bezoeken bij klachten rondom het gebit?

Gelukkig viel mijn tandartsbezoek dit keer mee en kan ik weereen half jaar met een gerust hart slapen.  Ook jij bent nu opgewassen tegen je tandartsbezoek en kiespijn!  Je kunt dit punt inzetten door er simpelweg op te drukken als je last hebt van kies- of tandpijn, of tijdens je tandartsbezoek. Omdat acupuncturisten werken door de oorzaken van de klachten aan te pakken, zal ik bij klachten aan het gebit en in de mond altijd eerst vragen om je tandarts te bezoeken. Zijn er klachten nadat je je tandarts al bezocht hebt en je gebit in orde is, dan kan ik mogelijk wat voor je betekenen. Neem dan contact  met mij op, of maak gelijk een afspraak. Ik help je er graag mee op weg.