To the Point praktijk voor Acupunctuur & Oosterse geneeswijzen in West Maas En Waal, Wamel.

Welk elementtype ben ik?

Ben je atletisch gebouwd, of heb je een mooi rond figuur? Word je snel kwaad, of huil je sneller? Als je trek hebt, heb je dan trek in zoet, zuur, of meer zout? Binnen de Oosterse geneeskunde wordt vaak gebruik gemaakt van de vijf elementen. Zo kun je een Hout-, Vuur-, Aarde-, Metaal-, of Watertype zijn. Alles kan hierbinnen worden ingedeeld aan de hand van verschillende eigenschappen. Zo zijn er ook eigenschappen die van buiten te zien zijn aan het lichaam, maar ook karaktertrekken die in die elementen kunnen worden ingedeeld.

Wat is mijn basiselement?

Natuurlijk ben je benieuwd wat jij dan voor element bent! Er zijn er heel veel kenmerken waaraan de verschillende types voldoen en dit is ook heel interessant, maar onmogelijk om hier allemaal te beschrijven. Toch ga ik hieronder een poging voor je doen….

Houttype

Om het houttype voor te kunnen stellen, moet je denken aan een boom. Het houttype kun je omschrijven als een sterk type, het staat stevig met zijn wortels in de grond. En het is sterk en een tikkeltje agressief want planten moeten dit ook zijn om terrein te winnen. Het houttype is ambitieus heeft een sterke wil en zijn vaak mensen die het initiatief nemen. Ze zijn gedreven, maar maken zich snel druk en hebben dus ook snel(ler) last van stress. Deze types hebben sneller last van PMS, hoofdpijn, hoge bloeddruk en strakke spieren.

Vuurtype

Stel je een vuur voor en je ziet de kenmerken van een Vuurtype voor je. Ze zijn snel, hebben passie, kunnen dramatisch zijn en zijn vaak emotioneel. Ze houden van praten en zijn expressief. Ze hebben energie en charisma en zijn aanstekelijk enthousiast. Het zijn vaak goede leiders, omdat ze groepen goed kunnen enthousiasmeren. In balans zijn ze vrolijk en erg sociaal. Is een Vuurtype uit balans, dan zie je vaak klachten van “oververhitting” zoals onrust, slapeloosheid, hartkloppingen of andere hartklachten en (rode) huiduitslag.

 

Aardetype

Denk aan een groentetuin en je ziet het verzorgende karakter van het Aardetype voor je. Aardetypes zijn zorgzaam, praktisch en gegrond en betrouwbaar. Ze zijn empathisch en hebben vaak “zorgende” beroepen. Ze nemen graag alle aapjes voor je op hun schouders en hebben vaak een wat forser uiterlijk. Aarde types hebben vaak problemen met hun verteringsorganen, losse stoelgang, vermoeidheid en voedselallergieën.

Metaaltype

Metaaltypes zijn als ridders. Ze zijn galant, rechtvaardig, dapper en intellectueel scherp. Ze hebben een sterke zelfdiscipline, wat ze vaak succesvol maakt. Ze hebben liever een klein groepje met goede vrienden, dan dat ze zich in grote groepen begeven. Ze kunnen lang vasthouden aan zaken die het verleden gebeurd zijn en hier nog steeds wrok voor koesteren. Dit kan ervoor zorgen dat ze het lastig vinden om relaties aan te gaan met andere mensen en meer waarde gaan hechten aan materiële zaken. Ze kunnen lang in verdriet blijven hangen. Metaaltypes hebben vaak problemen met luchtwegen, zijn sneller verkouden en hebben soms ook huidproblemen, zoals een droge schilferige huid.

Watertype

Het watertype is als een rivierstroompje. Het gaat makkelijk mee in een groep. Toch weten ze goed welke richting ze op willen. In tegenstelling tot de Houttypes die dingen gedaan krijgen door druk, doen Watertypes dit subtieler en kijken eerst de kat uit de boom. Ze zijn in staat zich goed aan te passen aan verschillende situaties. Stille wateren hebben diepe gronden is zeer van toepassing op Watertypes. Ze hebben vaker problemen met hun metabolisme, oedemen, gewrichten en rugpijn. Ook zijn ze angstiger, omdat dit de emotie is die bij dit element past.

Ik herken mezelf in alle elementen!

Iedereen beschikt over alle vijf elementen. Maar vaak zijn er één of twee die de boventoon voeren en waar dus je zwakke maar ook je sterke kanten liggen. Dit kan ook weer veranderen. Daarom kijken we altijd naar het element wat op dat moment de boventoon voert. Zo kun je een Hout-, Vuur-,  Aarde-, Water-, of Metaaltype zijn, maar soms toch een onbalans hebben binnen een ander element. Binnen de Oosterse geneeswijzen is het de kunst om iedereen zoveel mogelijk in balans te brengen. Die balans zal er nooit helemaal zijn, want alles is constant in beweging. Een acupuncturist werkt door jouw evenwicht zoveel mogelijk te herstellen, zonder de rest van de elementen uit balans te halen. En dat is een hele kunst!

Heb jij het gevoel dat je uit balans bent, of herken je je erg in bovenstaande elementen en zou je jezelf wat meer willen balanceren? Kom dan gauw langs voor een afspraak!