Acupunctuur heeft inmiddels zijn plekje wel veroverd binnen ons gezin. Toen vandaag de nieuwe bestelling met naalden binnenkwam, was de eerste vraag die ik kreeg: “Mama, mag ik een naald”. Dit is bij ons geen uitzondering. Mijn kinderen zijn opgegroeid met TCM en acupunctuur en weten dus niet beter. Een naald is voor hen niet meer dan een ‘grappige’ oplossing voor een probleem. Want, zoals zoonlief (5) dan ook wel vraagt aan anderen die geprikt worden: ‘Ze tinkelen grappig hè?’.
Prikken bij kinderen kan dat wel?
Ja dat kan zeker! En het werkt nog goed ook! Mijn kinderen heb ik geprikt vanaf dat ze twee jaar oud zijn en goed begrepen wat er ging gebeuren. Daarvoor heb ik shonishin ingezet. Dit is een vorm van acupunctuur zonder naalden. Binnen mijn praktijk zet ik beide vormen in bij de behandeling van kinderen. In tegenstelling tot volwassenen zijn kinderen vaak minder uit balans en dus ook veel sneller te herstellen. Hierdoor zijn er vaak veel minder behandelingen nodig voor een gewenst resultaat. Het zetten van de naalden geeft hooguit een klein prikje, maar meestal voelen ze het niet eens. En het Qi gevoel (wat mijn zoon ‘tinkelen’ noemt) vinden ze vaak zelfs grappig. De jongste patiënt in mijn praktijk was zelfs pas 3 maanden oud, maar ook oudere kinderen en pubers worden door mij behandeld.
Welke aandoeningen kun je bij kinderen behandelen met acupunctuur?
In principe kun je bij kinderen, net als bij volwassen heel veel verschillende aandoeningen behandelen of ondersteunen met acupunctuur. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan allergieën, eczeem, slecht slapen, angsten, spijsverteringsklachten, buikpijn, hoofdpijn, blessures, concentratieproblemen, leerproblemen, (hoog)gevoeligheid, pijnklachten, bewegingsklachten, ASS, AD(H)D, sociaal-, emotionele- en ontwikkelingsproblemen. Er zijn nog veel meer aandoeningen die hier niet allemaal op te noemen zijn, die toch te behandelen of te ondersteunen zijn. Als je hier meer over wilt weten, raad ik je aan even contact op te nemen met mijn praktijk.
Hoe verloopt een kinderbehandeling?
Dit hangt sterk af van de soort behandeling die het kind nodig heeft. Aan het begin van de behandeling zal gekeken worden naar de oorzaak van het probleem. Dit gebeurt door middel van een gesprek, maar ook door het voelen van de pols en het bekijken van de tong (wanneer dit mogelijk is). Daarna zullen kinderen die dat kunnen op de bank behandeld worden. Kinderen die nog te klein zijn, kunnen bij de ouder/verzorger op schoot blijven zitten tijdens de behandeling. Als ouder/verzorger kun je uiteraard gewoon bij de behandeling van je kind blijven. Het is wel handig als het kind los zittende kleding aan heeft, zodat onderarmen, onderbenen en buik of rug makkelijk te behandelen zijn. Bij jonge kinderen die nog niet zindelijk zijn, is het verstandig om een extra luier en verschoningsmateriaal mee te nemen.
Wil je meer informatie over een acupunctuurbehandeling bij kinderen? Neem dan gerust contact op of maak een afspraak. Ik help jou en je kind graag op weg!