To the Point praktijk voor Acupunctuur & Oosterse geneeswijzen in West Maas En Waal, Wamel.

December stress (less)?

Als moeder en acupuncturist heb ik het druk in december. Het is de feestmaand, maar daarnaast ook de maand van de verwachtingen en afrondingen. Het is dus voor mij net als bijna voor iedereen lastig om balans te houden, tussen de dingen die moeten gebeuren en ontspannen. De grote vraag is natuurlijk:  “Hoe voorkom ik stress?”. Tijd voor wat tips van mijn kant, om december of andere drukke tijden, met less stress door te komen.

Vijf tips om de vat op stress te houden.

Als ik merk dat bij mij de stress toeslaat,  probeer ik terug te gaan naar de basis. Een lichaam wat niet goed gevoed wordt, kan niet optimaal functioneren en zal dus in tijden van stress sneller onderuit gaan. 

Eet ik nog gezond?

Als eerste kijk ik naar mijn eetgewoonten en pak het miltvriendelijke dieet weer op. Vaak merk ik dat ik daar onbewust weer vanaf gestapt ben. Die boterham is immers sneller gemaakt als ontbijt, dan een bord havermout. Je bent wat je eet, dus als je weerstand door stress minder is en je ongezond eet, kunnen ziekteverwekkers sneller hun slag slaan.

Slaap ik nog genoeg?

Wanneer ik veel te doen heb, wil ik nog weleens vergeten dat er maar 24 uur in een dag zitten. Is dit voor jou ook herkenbaar? Voor je lichaam is het belangrijk dat je genoeg slaapt, hiermee kan je lichaam alles goed verwerken en ben je de volgende dag ook helder genoeg, om juist in de drukke tijden te moeten doen wat het moet doen. Gemiddeld heeft een volwassene 7 uur slaap per nacht nodig. Ook zijn alle uren voor 24:00 echt het belangrijkst en is het volgens de TCM zelfs zo dat je voor 23:00 zou moeten slapen.  Ik ben helaas één van die personen die minstens 8 tot 9 uur slaap nodig heeft. Verder weet ik van mezelf, dat ik ongeveer een half uurtje nodig heb voordat ik slaap.  Voor mij betekent dit, dat ik rond 22:00 mijn bed probeer op te zoeken. Als ik weet dat ik veel moet doen en ’s avonds toch nog even wat dingen wil afronden, helpt het mij om een timer te zetten op mijn mobiel. Zo zoek ik toch op tijd mijn bed op en vergeet ik de tijd niet.

Plan je ook ontspanning in?

Naast het inplannen van de zaken die moeten gebeuren, is het ook belangrijk om ontspanning in te plannen. Je boog kan immers niet altijd gespannen staan. In tijden van stress, zijn hobby’s/sporten/ eigen tijd, extra belangrijk. Lukt het je niet om tijd over te houden, omdat je de neiging hebt om door te werken? Blok dan gewoon je agenda af. Denk ook eens aan een simpele meditatieoefening, of mindfullness oefeningen. Op o.a. youtube kun je hiervoor heel veel mogelijkheden vinden.

Doe je je APK op tijd?

Acupunctuur is heel goed preventief in te zetten. Als acupuncturist geloof ik erg in het in balans houden van je lichaam. Zie je lichaam als een auto. Je auto breng je toch ook voor onderhoud naar de garage? Daarmee voorkom je juist dat je langs de weg komt te staan, op het moment dat het niet uitkomt. Elke drie weken heb ik dan ook een afspraak bij mijn acupuncturist, ook als het goed met mij gaat! En als ik voorzie dat er een stressperiode aankomt, dan plan ik een extra afspraak in.

Hoeveel koffie drink je?

Het valt mij altijd op dat iedereen in tijden van stress meer koffie gaat drinken. Koffie is heel oppeppend, maar zorgt er ook voor dat je over je grens gaat. De man met de hamer komt uiteindelijk wel een keer. Hoe langer je het uitstelt, hoe langer je herstel moet zijn. Heb je dus behoefte aan koffie? Vraag jezelf dan eens af waarom. Drink je het omdat je één bakje echt lekker vindt? Of kun je zonder koffie niet meer goed op gang komen, of erger nog niet functioneren. Het devies: “geniet, maar drink met mate”.

Voorkomen beter dan genezen.

Dit zijn een aantal tips die mij helpen in tijden van stress. Uiteraard lukt het mij ook niet altijd om in balans te blijven. Ook bij mij heeft dat weleens hoofdpijn of een griepje tot gevolg. Mocht het ondanks de voorzorgsmaatregelen niet gelukt zijn dit te voorkomen, dan laat ik de afspraak met mijn acupuncturist wel altijd staan. Want ook daarbij helpt acupunctuur je lichaam weer sneller in balans te zetten en ben je er dus ook sneller weer bovenop!

Is het bij jou ook tijd voor een APK? Maak dan gelijk een afspraak, of neem contact met mij op. Ik help je graag.