To the Point praktijk voor Acupunctuur & Oosterse geneeswijzen in West Maas En Waal, Wamel.

Kan acupunctuur keelpijn, griep en verkoudheid voorkomen?

De herfst is weer in aantocht. De bladeren worden weer bruin en ook de kastanjes zijn weer te vinden. Helaas is dat voor veel mensen ook weer de tijd dat de verkoudheden op de loer liggen.

Weersinvloeden zijn van grote invloed op je gezondheid.

Weersinvloeden zijn van grote invloed op je gezondheid. Als je lichaam in balans is, is het voldoende mogelijkheden om hier weerstand tegen te bieden. Maar helaas gebeurt het ook weleens dat dit niet het geval is en je toch die griep of verkoudheid te pakken krijgt. In de Oosterse geneeskunde richten we ons niet alleen op het herstel, maar ook op het voorkomen van deze problemen. Weet je dat je vatbaar bent voor keelpijn verkoudheden en/ of griep? Dan is het verstandig om een acupuncturist te bezoeken. Je lichaam is dan namelijk niet in balans, waardoor het niet voldoende in staat is om zichzelf te beschermen.


Waarom werkt acupunctuur bij griep en verkoudheden en het voorkomen daarvan?


Acupunctuur versterkt je immuunsysteem, waardoor je lichaam een betere weerstand kan bieden tegen invloeden van buitenaf. Daarnaast kan acupunctuur zorgen dat een aanval op het lichaam niet verder je lichaam binnen kan dringen. Hierdoor herstel je sneller en ben je snellere weer op de been wanneer je toch een griep of verkoudheid gevat hebt. Dit is belangrijk, omdat naast dat je lekkerder in je vel zit, je je lichaam niet onnodig verzwakt. Hierdoor kun je aanvallen van ziekteverwekkers in de toekomst ook beter afweren en dus ook gezond blijven. Een beetje zoals een griepvaccin dus, maar dan natuurlijk en zonder extra belasting voor het lichaam.


Dus het lichaam herstelt zichzelf?


Het lichaam is een heel mooi systeem waar iedere dag talloze aanvallen van ziekteverwekkers in worden afgeweerd. Soms ontstaat er door stress, vermoeidheid of andere oorzaken een verzwakking in dit systeem. Hierdoor kan een ziekteverwekker dan helaas toch binnendringen. Met acupunctuur pakken we niet alleen de verzwakte weerstand aan, maar kunnen we ook de oorzaak van het probleem aanpakken. Door bijvoorbeeld je nachtrust te verbeteren of stress te verminderen. Vooral dit laatste is iets waar acupunctuur in uitblinkt, want een behandeling is super ontspannend!


Wat kan ik zelf doen om mijn weerstand te verbeteren?


Je kunt zelf al heel veel dingen doen om je weerstand te verbeteren, of een handje te helpen. Eén van die dingen is goed voor jezelf zorgen en beter naar je lichaam te leren luisteren. We kennen allemaal wel dat we net even snel zonder sjaal de deur uit gaan, als er net een frisse wind staat. Dat is jammer, want juist dan krijgen de wind, kou en dus ook de ziektekiemen kans om net even snel vat op je te krijgen. Met keelpijn, hoofdpijn, verkoudheid, griep of een stijve nek als gevolg. Ook is rust en goed slapen belangrijk om je weerstand op peil te houden. Maar wat ook belangrijk is en veel mensen vergeten, is te kijken naar ons voedingspatroon. De natuur helpt ons hier al een handje bij, door per seizoen ons de soorten groenten en fruit te bieden die we nodig hebben. In mijn praktijk geef ik naast het zetten van naalden en het gebruiken van technieken ook voeding- en leefstijladvies, zodat je leert waar de specifieke behoeften van jouw lichaam liggen. Zo werken we samen naar een voor jou optimale gezondheid!