To the Point praktijk voor Acupunctuur & Oosterse geneeswijzen in West Maas En Waal, Wamel.

Wat kan ik doen aan mijn slaapprobleem?

Waarom slapen we?

Slaap is belangrijk. Gemiddeld brengen we 1/3 van ons leven slapend door. Dit zijn voor een gemiddelde volwassene ongeveer 7 a 8 uren slaap per nacht. Het is dan ook heel  vervelend als je problemen hebt met slapen. Tijdens het slapen herstelt je lichaam van alle prikkels en “beschadigingen” die het overdag heeft opgelopen. Slaap je dus onvoldoende, dan zul je uiteindelijk problemen krijgen met je gezondheid.

Wat zijn slaapproblemen?

Een keertje niet zo lekker slapen heeft iedereen weleens, maar als dit structureel gebeurt, kan dit problemen op gaan leveren. Slapen is namelijk belangrijk voor je functioneren. Als je te weinig slaapt of de kwaliteit van je slaap niet goed is kun je problemen krijgen met je energieniveau, geheugen, eetlust, hoofdpijn, humeur en je weerstand. Vaak staan slaapproblemen ook niet op zichzelf, maar komen  ze samen met andere gezondheidsproblemen. Zo  kan  het ervaren van stress bijvoorbeeld een oorzaak, maar ook een gevolg van slecht slapen zijn. Binnen Chinese geneeskunde zijn er grofweg twee soorten slaapproblemen. Namelijk het niet in kunnen slapen of het niet door kunnen slapen (te kort slapen).  Een acupuncturist zal je dan ook vragen naar de aard van jouw slaapprobleem. Daarnaast zal het nog andere vragen stellen, om te kijken waar het probleem vandaan komt. Zo wordt niet alleen het slaapprobleem aangepakt, maar zorg je ook dat het probleem in de toekomst wegblijft.

Wat kan ik zelf doen aan mijn slaapprobleem?

Het is soms zo dat je slaapprobleem een gevolg is van of in stand gehouden wordt door een verkeerd ritme. Binnen de Chinese geneeskunde wordt dan ook aangeraden om een  goed ritme aan te houden, door voor 23:00 te slapen. Heb je dus een half uur nodig om in slaap te vallen, dan moet je dus zorgen dat je om 22:30 in je bed ligt. De uren voor 00:00 tellen dus inderdaad dubbel, in die zin dat ze extra belangrijk zijn. Verder is het van belang dat je zorgt dat de prikkels die kunnen zorgen dat je niet kunt slapen vermijdt. Dit kunnen prikkels zijn die komen door je omgeving, bijvoorbeeld tv- kijken, of te actieve dingen doen vlak voordat je gaat slapen. Het doen van meditatieoefeningen of yoga kan zorgen dat je lichaam beter tot rust komt, zodat je beter en makkelijker slaapt. Maar naast je ritme kunnen ook bepaalde voedingsmiddelen je wakker houden. Wat veel mensen niet weten,  is dat naast koffie en cola ook alcohol, bepaalde medicijnen,  gekruid eten, chocola en melkproducten kunnen zorgen dat je wakker blijft liggen of wordt. Slaapmiddelen zijn niet aan te raden, omdat ze niet blijvend werken. Meestal heb je er zelfs op den duur meer van nodig en zijn ze dus erg verslavend. Daarbij zijn dergelijke middelen in combinatie met andere medicijnen soms best gevaarlijk. Zeker als je dergelijke middelen zonder toezicht van een arts gebruikt!

Wordt acupunctuur vaak ingezet bij slaapproblemen?

Binnen mijn praktijk zie ik regelmatig mensen met een slaapprobleem. Dit komt ook omdat je als je niet lekker in je vel zit, slapen vaak ook minder gaat. Gelukkig zie ik deze problemen dan vaak ook snel verdwijnen. Heb jij een slaapprobleem en wil je hier gauw mee geholpen worden? Neem dan contact met mij op of maak nu een afspraak en we zorgen dat jij gauw weer slaapt als een roos!