Binnen de Chinese geneeskunde heeft de Milt een belangrijke plek. Het is namelijk het orgaan dat zorgt voor de “vetering”. Je kunt hierbij denken aan voedsel en vocht, maar ook zeker aan gedachten. Dit levert vaak ook vermoeidheid, slapeloosheid en stressklachten op, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat. Daarnaast speelt de Milt ook een belangrijke rol in de aanmaak van bloed en het ondersteunen van de andere organen. Vaak zie ik dan ook dat de Milt gezellig meedoet, als er een onbalans is in het lichaam. In tijden van stress, heeft de Milt het zwaar. Stress kennen we helaas bijna allemaal en daarom is de Milt een belangrijk orgaan om te ondersteunen! Tijd dus voor een blog over de Milt en hoe we dit het beste kunnen doen.
Heeft mijn Milt het ook zwaar?
Als je Milt het zwaar heeft, dan kan die de rest van de organen in je lichaam niet meer goed ondersteunen en zal de “vertering” letterlijk minder goed verlopen. Dit betekent zowel van je voedsel als van gedachten. Een van de kenmerken van een Milt die uit balans is, is dat je neiging krijgt tot piekeren. Maar ook problemen met je ontlasting. Of het al aankomen, als je al ergens naar kijkt. Menstruatieproblemen. Trek hebben in zoet. Het snel krijgen van blauwe plekken, of jezelf moe en letterlijk zwaar voelen, zijn allemaal kenmerken die te maken kunnen hebben met een zwakke Milt.
Hoe kan ik mijn Milt ondersteunen?
De Milt behoort tot het aarde element. De kleur die hoort bij dit element is geel. Grofweg kun je dus zeggen dat gele/oranje voeding de Milt versterkt. Denk hierbij aan pompoen, wortelen, maar ook aan granen. Belangrijk hierbij is wel dat je dit voedsel eerst kookt, zodat de vertering makkelijker verloopt. Veteren van rauw voedsel is moeilijker en daarmee verzwak je de Milt. Het warm ontbijten helpt je lichaam ook om je voedsel makkelijker te verteren. De Milt verwerkt slijm. Moet het meer slijm verwerken, dan zal dit dus een belasting van de Milt opleveren. Melkproducten en andere slijmvormende producten als bijvoorbeeld bananen, zijn dus ook sterk Miltverzwakkend en kun je bij een zwakke Milt dus beter mijden. Als je Milt verzwakt is krijg je trek in zoet. Hiermee bedoelt je lichaam niet dat je die reep chocolade uit de kast moet pakken, maar wel dat je je lichaam moet voeden met Miltversterkend zoet. Pompoen, wortelen, granen en eigenlijk alles wat geel/ oranje is, is van nature ook licht zoet.
Mag ik dan nooit meer wat anders eten?
Natuurlijk wel! Maar je zult zien dat als je in de basis een Miltvriendelijk dieet volgt, je Milt ook sterker wordt en zo’n “uitstapje” ook wat makkelijker aan kan. Is de basis goed, dan kun je ook een keertje wat anders doen. Voel je je minder goed, keer dan weer terug naar de basis. Zo voorkom je dat je lichaam te erg uit balans raakt en vatbaarder wordt voor o.a. ziekten.
Hoe werk ik hiermee in de praktijk?
Binnen mijn praktijk krijgt eigenlijk vrijwel iedereen het advies om in de basis een Miltvriendelijk dieet en leefstijl te volgen. Dit wil niet zeggen dat ik wil dat je alles precies naleeft, maar wel dat je bewust wordt van wat je eet en wat dat met je lichaam doet. Hippocrates zei niet voor niets: “laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding”. Alleen als je bewust wordt van je lichaam en je dit goed verzorgt, kunnen we namelijk onbalans en ziekten voorkomen. En voorkomen is altijd beter dan genezen!
Naast het Miltvriendelijke dieet, is acupunctuur een hele goede en fijne manier om je Milt een boost te geven. Heb jij ook een verzwakte Milt, denk je dat hij wel een “zetje” kan gebruiken, of wil je hier meer van weten? Neem dan gerust contact met mij op, of maak gelijk een afspraak.