To the Point praktijk voor Acupunctuur & Oosterse geneeswijzen in West Maas En Waal, Wamel.

Acupunctuur binnen de paardensport

Acupunctuur wordt veel ingezet binnen de topsport. De zwemsport en shorttrack zijn sporten waarvan bekend is dat acupunctuur veel wordt gebruikt. Maar een sport die vaak onderbelicht is, is het paardrijden. Vaak wordt er bij deze sport alleen gedacht aan het paard als atleet. En wordt de ruiter daarbij vergeten.

Ook ik ben een paardenmeisje.

Als zevenjarig meisje werd ik door mijn vader op een paard gezet, sinds die tijd ben ik altijd blijven rijden. Soms even wat minder fanatiek door omstandigheden, maar de liefde voor paarden is er nooit minder om geworden. Toch is paardrijden niet altijd rozengeur en maneschijn. Zo is een val van een paard snel gemaakt en liggen (kleine) blessures al gauw op de loer. Om niet te vergeten wat een hartverlammingen en stress ik mijn moeder soms bezorgd heb, omdat mijn grote liefde (de pony) toch wat minder lief met mij omging dan ik met hem!

Risico op blessures voor de ruiter.

Tijdens het paardrijden ben je intensief bezig. Je zit hoog van de grond en maakt soms veel snelheid, wat het risico op blessures vergroot. Veel voorkomende verwondingen zijn kneuzingen, verstuikingen en verrekkingen van pols, lies, nek, enkel en knie. De twee meest voorkomende verwondingen zijn repetetive strain injuri (RSI) en liesbelasting. De gewrichten in de heupen, enkels en knieën ondergaan tijdens het rijden een ernstige belasting, als gevolg van repeterende trilling onder druk. Ook de pezen die de botten verbinden met omringende spieren worden belast, wat kan leiden tot RSI.

Spierspanning als blessureoorzaak.

Afgezien van blessures die optreden als gevolg van een val van een paard en de RSI’s, is spanning in de spiergroepen ook een grote oorzaak van problemen. Voor hippische sporters heeft de adductor-spiergroep de neiging om het meest te lijden. Een gescheurde spier of breuk in de adductoren wordt meestal een liesstam genoemd. Er zijn vijf spieren in de adductordeelgroep en een liesstam kan één of meerdere hiervan beïnvloeden. Omdat ruiters tijdens het rijden hun benen buigen en strekken (lichtrijden) en spieren gebruiken om het lichaam in het zadel te houden, zijn de spiergroepen van de dijen, heupen en kuiten ook gevoelig voor blessures.

Een ongeluk zit in een klein hoekje.

Naast het rijden, komt er bij de paardensport meer kijken wat blessures in de hand kan werken. Denk hierbij aan het uitmesten van stallen. Het slepen met hooi en strobalen. Of het hanteren van een onstuimig, jong paard. Ook deze acties kunnen blessures, pijn in de onderrug, voet en bovenlichaam veroorzaken.

Acupunctuur voor een betere houding van de ruiter!

Acupunctuur en andere TCM technieken hebben bewezen effect bij het behandelen van bovenstaande problematieken. Zo kunnen ze door de verbetering van de doorbloeding pijn vaak snel verlichten en het herstel aanzienlijk versnellen. Door het lichaam te versterken, kan vaak ook preventief wat aan dergelijke klachten gedaan worden. Zo kan het zelfs bijdragen aan een meer ontspannen en daardoor betere houding van de ruiter, wat ervoor zorgt dat blessures minder snel op de loer liggen.

Acupunctuur voor een sneller herstel na een training of bij blessures.

Acupunctuur werkt, door de doorbloeding te verbeteren. Zo wordt de afvoer van afvalstoffen en de toevoer van voedingsstoffen vergroot. De spieren worden ontspannen en de pijnreactie van het lichaam wordt verlaagd. Dit zorgt voor een vermindering van ontstekingsreacties en een sneller herstel.

Acupunctuur preventief inzetten binnen de sport.

Paardrijden is naast dat het natuurlijk heel erg leuk is, stiekem best belastend voor het lichaam. Wil je dus het beste uit jezelf halen, dan kan acupunctuur hiervoor een hele mooie basis zijn. Door je lichaam pijnvrij, in conditie en dus ontspannen te houden bewijs je niet alleen jezelf, maar ook je paard een dienst. Een goede atleet, werkt niet alleen proactief, maar ook preventief aan zijn gezondheid! En voor de moeders van de paardenmeisjes….
Acupunctuur werkt ook heel goed tegen stress!

Wil je gelijk een afspraak maken. Of wil je eerst meer weten? De thee staat klaar in de praktijk. Je bent van harte welkom.