De lente begint weer vroeg dit jaar. Dit is voor de meeste mensen fijn, maar voor sommigen is het toch een iets minder fijne tijd. Als je last hebt van hooikoorts, kan dit je dagelijks functioneren ernstig beperken. Ook westerse medicatie werkt niet altijd afdoende en heeft daarnaast vaak vervelende bijwerkingen.

Wat is hooikoorts eigenlijk?

Westers gezien is hooikoorts een allergie. Dit wil zeggen dat het immuunsysteem een “overdreven” reactie teweeg brengt, waardoor je gaat niezen, je ogen gaan tranen, of je soms zelfs letterlijk koorts krijgt. Eigenlijk is het goed dat je lichaam ziekteverwekkers buiten wil houden, alleen nu reageert het lichaam ook op stoffen die eigenlijk geen ziekteverwekkers zijn. Je kunt dus zeggen dat het immuunsysteem overprikkeld is. Binnen de TCM bestaat er eigenlijk geen hooikoorts, maar wel disbalansen/tekorten. Los je deze tekorten of disbalansen op, dan zal de hooikoorts dus ook verdwijnen.

Hoe los je hooikoorts op?

Westers gezien wordt de hooikoorts niet opgelost, maar zetten we medicijnen in om de symptomen te bestrijden. Er wordt soms wel gezegd, dat je over hooikoorts heen kunt groeien. Als je dit vanuit een TCM standpunt bekijkt, lijkt dit zeer onwaarschijnlijk, als je geen actie onderneemt! Vanuit de TCM heb je een aantal mogelijkheden om problemen aan te pakken.

1 de oorzaak aanpakken.

2 het gevolg aanpakken (symptoombestrijding).

3 zowel de oorzaak als de symptomen aanpakken.

Je kunt je voorstellen, als je alleen het gevolg aanpakt, je vrij weinig aan het werkelijke probleem doet. Hiermee zal het probleem dan ook niet snel verdwijnen, wel kun je hiermee de klachten tijdelijk aanpakken. Binnen de TCM zal dus vaker voor een van de andere twee opties gekozen worden. Omdat hooikoorts meestal een gevolg is van een tekort in energie, is het mogelijk om hier overheen te groeien. Mits iemand zorgt dat deze tekorten weer worden aangevuld. Helaas is het zo dat deze tekorten weer aanvullen, zonder behandelingen of aanpassingen in leefstijl, zelden tot nooit lukt. Het is dus wel degelijk verstandig om hiervoor actie te ondernemen. Mede hierdoor is het verstandig om al actie te ondernemen, voor het hooikoorts seizoen echt begint.

Wat kan ik zelf doen tegen hooikoorts?

1 Maak tijdig een afspraak met een acupuncturist. Deze kan kijken waar jouw klachten vandaan komen en je helpen je leefstijl aan te passen, waardoor je minder klachten hebt. Daarnaast kan deze je lichaam versterken, waardoor hooikoorts minder kans krijgt. Bestaan de klachten al, dan kunnen deze door een acupunctuur behandeling drastisch worden verminderd.

2 Zorg ervoor dat je je haren wast voordat je gaat slapen, hiermee voorkom je verspreiding van pollen in je bed.

3 Zorg ervoor dat je huis stofvrij is. Hooikoorts verergerd, als er meer triggers in je omgeving zijn. Dus een “schone” leefomgeving zorgt ervoor dat je minder klachten hebt.

4 Houd ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten, plaats horren waar pollen niet doorheen kunnen en droog wasgoed niet buiten. Zo voorkom je dat de pollen je huis in komen.

5 Smeer een beetje vaseline in je neus. Door van tevoren was vaseline in je neus te smeren, blijven eventuele pollen hier aan plakken. Zo kunnen ze niet verder je neus binnendringen.

6 Bij klachten verwarm je neus en wenkbrauwen. Door de warmte kun je mogelijk een allergische reactie kalmeren. Je kunt dit bijvoorbeeld doen met een warmtepad of een kersenpittenkussen.

7 Ben je in een polrijke omgeving geweest, stap daarna onder de douche en trek schone kleding aan. De achtergebleven pollen in je haar en kleding kunnen ook later nog reacties triggeren.

Ik heb al hooikoorts, heeft acupunctuur nog zin?

Ja! Acupunctuur werkt goed preventief, maar kan ook goed ingezet worden als de klachten al aanwezig zijn. Het heeft dus altijd zin om een acupuncturist op te zoeken bij hooikoortsklachten.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Dit is per persoon verschillend. Als tijdig begonnen wordt heb je wel vaak minder behandelingen nodig, dan wanneer je later met acupunctuur begint. Meestal is het zo dat een wekelijkse behandeling tijdens het seizoen de klachten redelijk onder controle kunnen houden. Maar ook dit verschilt van persoon tot persoon. Er zijn ook hooikoorts-patiënten, die geen klachten meer hebben bij één behandeling in de drie weken.

Heb je hooikoorts, wacht dan niet te lang en onderneem actie. Je zult zien dat wanneer je er op tijd bij bent, je veel minder klachten zult ondervinden. Neem contact op, of maak gelijk een afspraak.